Beneficiile propolisului și cum se administrează

Beneficiile propolisului și cum se administrează

Produsele apicole oferă beneficii uimitoare pentru sănătatea și frumusețea noastră. Albinele ne furnizează o mulțime de remedii menite să ne asigure o stare generală de bine, iar acest lucru nu mai este un secret. 

Știai, de exemplu, că propolisul este unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale, fiind folosit în scopuri terapeutice încă din cele mai vechi timpuri? De altfel, acesta este foarte apreciat și pentru proprietățile sau antiinflamatorii, grație cărora îl regăsim deseori pe lista de ingrediente a cosmeticelor din rutina naostră de îngrijire. Dar, mai multe despre beneficiile propolisului și despre modul de adminstrare al acestuia îți vom povesti în continuare!Ce este, de fapt, propolisul?

Mulți am auzit de miraculosul propolis, însă nu toți știm ce este, de fapt, această substanță minune. Ei bine, acesta este preparat de albine și se obține din rășina culeasă de pe mugurii și ramurile tinere ale unor copaci precum mesteacăn, brad, molid, plop, vișin ori cireș, la care se adaugă ceară și secreții proprii. 

Un detaliu foarte interesant din ”bucătăria albinelor” este faptul că micile viețuitoare folosesc propolisul pentru a-și căptuși stupul și pentru a-l transforma, în fond, într-o adevărată cetate. Propolisul este utilizat drept armă împotriva mucegaiurilor, a microbilor, dar și pentru a estompa golurile de aer din pereții stupului. Mai mult decât atât, acțiunea sa antimicotică și antibacteriană asigură sănătatea albinelor. 

Care sunt beneficiile propolisului?

Așa cum am mai spus deja, extractul de propolis poate fi folosit drept tratament pentru diverse probleme de sănătate. Acest lucru este posibil grație proprietăților antimicotice, antiinflamatorii, antivirale și bactericide pe care acesta le are. Deși studiile științifice în acest sens sunt destul de limitate, cercetătorii au observat că acest produs apicol protejează corpul uman de virusuri, bacterii și microbi. Iată care sunt cele mai importante dintre beneficiile propolisului:

Grăbește vindecarea rănilor 

Datorită pinocembrinului pe care îl conține, un flavonoid care acționează precum un antifungic, propolisul este extrem de util în vindecarea rănilor. Ba chiar mai mult decât atât, există chiar și rapoarte științifice care demonstrează faptul că acesta ajută persoanele care au suferit arsuri traumatice ale pielii să se vindece mai rapid. Așadar, folosirea propolisului pentru uz extern accelerează procesul de regenerare celulară. 

Ameliorează herpesul 

Unguentele care conțin propolis scurtează timpul de vindecare al infecțiilor cu herpes și reduc simptomele cauzate de virusul ce le provoacă. În plus, specialiștii au descoperit că propolisul reduce numărul de viruși din organism și protejează pielea de viitoarele erupții cutanate. 

Combate răceala 

Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru răceală este propolisul. Acesta ameliorează simțitor tusea și durerile în gât și, mai mult decât atât, ajută la creșterea imunității. 

Cum se administrează propolisul 

În funcție de problema pe care trebuie să o tratăm prin administrarea propolisului, sunt necesare următoarele cantități de produs:

În cazul afecțiunilor pulmonare se administrează câte 30 de picături de trei ori pe zi, cu o lingură de miere de albine. Se recomandă, de asemenea, inhalațiile cu 100 de picături de tinctură de propolis la un litru de apă fierbinte. 

Pentru a ameliora bolile și afecțiunile stomacului, tinctura de propolis se poate administra zilnic. În această situație, sunt recomandate 30 de picături de produs pe stomacul gol, eventual servite pe o felie de pâine. 

Pentru a scăpa de inflamațiile după intervențiile chirurgicale de la nivelul gurii, încearcă clătirea cavității bucale de 5 ori pe zi cu tinctură de propolis. De altfel, aceasta poate înlocui fără probleme apa de gură. 

Convinge-te și tu de beneficiile miraculoase ale propolisului și comandă produsele preferate de pe melio.ro!

All comments

Leave a Reply